I teorien kan man i offsettryk trykke heldækkende med 400 % farvemængde dvs. 100 % tone af alle fire delfarver ovenpå hinanden. Men i praksis fører dette til store problemer med afsmitning og lange tørretider på de fleste papirkvaliteter. Og der findes en græns for, hvad papir kan optage/suge. I værste fald hæfter trykfarven slet ikke på det gennemblødte papiret. Dvs. at elementer, som består af 100 % cyan, 100 % magenta, 100 % gul og 100 % sort helt nemt ikke kan produceres. Ved offsettrykket bør den totale farvemængde være mindre end 320%.
På samme måde som farvemængden kan være for stor, findes der også det modsatte problemet. For lille farvemængde betyder at rasteret "brækker væk". Så synes der knapt nogen ting, vælger man mindre end 10 % for hver farvekanal. Blander man en farve med 3 % cyan, 3 % magenta, 3 % gul og 3 % sort så er den totale farvemængden 12 %. Men eftersom værdier for hver farvekanal er mindre end 10 %, er rasteret for svagt for at kunne blive reproduceret.
For at få sorte flader til at virke mere intensiv og strålende, anvender man dybsort. Man kan opnå dybsort på to måder: Man kan enten kombinere sort med (maksimalt) 50 % cyan eller med magenta. Kombineret med magenta taler man om varm dybsort. Kombinationen som anvendes oftere er den med cyan, som man kalder kølig dybsort. Varm dybsort anvendes f.eks. i smykkekatalog for at giver et "varmere" indtryk af metallerne.
varm dybsort
kølig dybsort
Sort tekst SKAL altid kun være C: 0 %, M: 0 %, Y: 0 % og K: 100 %!
Sort lille tekst (brødtekst) eller fine sorte elementer bør kun ligge i sort farvekanal. På denne måde forhindrer man at trykket virker "frynset" eller "flimrende", ellers er det nemlig meget svært at holde en 100% præcis pasning mellem farverne i trykmaskinen ved fine streger.
Denne tekst er sort.
Denne tekst er 4-farvet!
Når en 100 % sort tekst skal trykkes på en farvet baggrund eller et billede, husk venligst at vælge indstillingen overprint for teksten. I de tilfælde hvor to stykker grafik overlapper hinanden vil den øverste grafik som regel lave hul (udspare) i grafikken nedenunder. At overprinte vil sige, at man trykker et lag farve oven på hinanden, uden at den farvede baggrund bag teksten fjernes. Overprint bruges af til for at undgå koronaer, det vil sige registreringsproblemer/fejlregistrering, hvor der forekommer hvide områder rundt om bogstaverne.
Tekst indstillet til overprint.
Tekst IKKE indstillet til overprint.
Såvel sort tekst som grafik bør laves som overprint. De fleste layoutprogrammer (fx. Adobe InDesign) gør det automatisk. De anbefales at ikke ændre på det uden særlig grund, som f.eks. at undgå farve påvirkning på de sorte elementer. Tænk nøjagtig: Er det værre med et hårfint mellemrum uden trykfarve mellem baggrund og bogstaverne eller med en let farvenuance?
Det er kun sort som kan overprint. Elementer i bundfarver fx. ændrer farven, eftersom trykfarver er ikke dækkende uden laserede. Og hvide elementer forsvinder, da hvid er ingen farve uden farvernes fravær - og den kan jo ikke være synlig på en farvet flade.